Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Lubia polo

Lubia polo

Dit is een recept gemaakt door Neda Oliai en betekent rijst met sperziebonen. "Dit gerecht lijkt een beetje op gebakken rijst, maar wordt op een gezondere manier bereid. De rijst wordt namelijk met de vulling gaar gestoomd. Traditioneel wordt lubia polo geserveerd met (lams)gehakt of stukjes lamsvlees, maar ik vind het ook erg lekker met een gebakken of gepocheerd eitje en een handvol geroosterde cashewnoten."

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 640 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel advieh (Perzische kruidenmix) of kerriepoeder
  • 1 theelepel pul biber of paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel kaneel
  • 60 gram tomatenpuree zonder zout
  • 1½ citroen
  • 25 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 eieren
  • 50 gram komkommer

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar halveer de kooktijd. De rijstkorrels moeten zacht zijn van buiten, maar nog enigszins hard van binnen. De rijst wordt nog gestoomd.
  2. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  3. Was de sperziebonen en snijd in stukjes van 2 cm.  
  4. Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui hierin goudgeel.
  5. Bak dan de knoflook en alle specerijen mee tot de geuren vrijkomen.
  6. Voeg de tomatenpuree en het sap van 1 citroen toe. Roer de sperziebonen erdoor en voeg wat water toe zodat de sperziebonen net onderstaan. Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten net beetgaar.
  7. Schep de sperziebonen met de tomatensaus uit de pan.
  8. Schep een derde van de rijst in de pan, gevolgd door een derde van de sperziebonen met tomatensaus. Schep daarop de helft van de overgebleven rijst en de helft van de overgebleven sperziebonen. Herhaal deze stap nog eens zodat de rijst en de sperziebonen in mooie laagjes zijn in de pan.
  9. Breng met een deksel op de pan aan de kook. Draai het vuur laag, wikkel de deksel in een schone theedoek (maak als het ware een buideltje met de deksel erin), leg deze op de kookpan en stoom de rijst voor de duur van de resterende kooktijd of tot de rijst en de sperziebonen gaar zijn.
  10. Rooster ondertussen de cashewnoten in een droge pan goudgeel. Laat afkoelen en hak ze grof.
  11. Bak de eieren in de overige olijfolie.
  12. Snijd de halve citroen in partjes.
  13. Schep de rijst en sperziebonen door elkaar. Voeg als laatste de cashewnoten en het eitje toe. Serveer met een paar schijfjes komkommer en partjes citroen. 

Ingrediënten over?

Citroen:
Bewaar citroen met het snijvlak op een schoteltje in de koelkast. Maak er dit frisse drankje mee.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 640 kcal
Vet 19 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 88 gram
Waarvan suikers 9 gram
Vezels 12 gram
Eiwit 23 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept